Mötesplats Skåne 2015

Sedan förra veckan är vi full styrka på kontoret igen och vi avslutade första arbetsveckan på 2015 års upplaga av Mötesplats Skåne, där det som vanligt var ett potpurri av intressanta seminarier. Mötesplats Skåne är en del av Skånes regionala utvecklingsstrategi, och syftet är att utvecklingsaktörer visar vad som har gjorts och vad som behöver göras för uppnå målen i utvecklingsstrategin Det öppna Skåne.

1
Trine Grönlund (moderator), Klas Tjebbes (klubbdirektör FC Rosengård), Caroline Jönsson (f.d fotbollsspelare, grundare av Fairpay) och Zecira Musovic (målvakt, FC Rosengård)

Ett av seminarierna som vi besökte var FC Rosengårds Förstärker fotbollen könsroller? som fokuserade på de strukturer som råder inom fotbollens värld. FC Rosengårds klubbdirektör Klas Tjebbes berättade om hur klubben resonerar utifrån deras roll som samhällsaktör och väckte frågor om hur medel fördelas herr- respektive damfotbollen. Medan herrarna får 300 miljoner vid en eventuell Champions League-vinst, får damerna 5 miljoner. Vad säger det om hur vi värderar fotbollen? Är det OK att killar får mer resurser än tjejer? De flesta säger att det är marknadskrafterna som bestämmer. Men kan man säga till en 10-årig tjej, att det är det som avgör dina möjligheter att ha en karriär som fotbollsspelare? Detta resonemang förde FC Rosengårds vd, Klas Tjebbe.

Caroline Jönsson, ordförande stiftelsen Fair Pay, menade att det handlar om att skapa känslor, om vi börjar att få en anknytning till en sport eller ett lag så skapas också ett band där vi blir engagerade. Hon tog upp herrarna i U21-landslagets EM-slutspel och damerna i F19-landslagets EM-slutspel som jämförelse. U21-landslagets matcher visade på tv genom turneringen, och flera av spelarna blev presenterade på olika sätt i pressen. Detsamma skedde inte för F19-laget. Båda lagen hamnade så småningom i final och båda finalmatcherna sändes på tv, men intresset och genomslaget i medier för U21-landslaget var betydligt större än för F19-laget. Genom att U21-landslagets matcher fram till finalen hade visats på tv fick vi också känslor för laget. Caroline Jönsson uppmanade oss alla att börja gå på matcher och att börja tala om damfotbollen vid frukostbordet eller i fikarummet.

Medverkade gjorde även Zecira Musovic, fotbollsproffs FC Rosengård. Moderator var Trine Grönlund, entreprenör och föreläsare.

3
Lena Smidfelt Rosqvist

Ett annat seminarium vi besökte fokuserade på hur samhällsbygget påverkar invånarnas hälsa. Lena Smidfelt Rosqvist, forskningschef för Trivector Traffic, talade bland annat om hur mycket yta som olika färdmedel tar av det offentliga utrymmet. Visste du att män tar nästan dubbelt så mycket yta för sina resor som kvinnor? I Malmö däremot är könsskillnaderna mer jämna, varför vet vi inte.

1 företag 1 individ 1 jobb 1 år

Ytterligare ett seminarium vi besökte var Good Malmös om ungas inträde på arbetsmarknaden. Arbetslösheten är hög, särskilt bland unga. 7 av 10 får jobb via nätverk. Medelåldern när man får sitt första jobb är 29 år, berättade Tina Kaikkonen, projektledare för Good Malmö. Good Malmö ska vara en bro mellan det etablerade näringslivet och de som inte är etablerade. Projektet är ett samarbete mellan Malmös näringsliv, Malmö stad, Massive Entertainment och Arbetsförmedlingen.

Först rekryterar Good Malmö företag som vill åta sig att anställa en personer under ett år. Sen är det dags att hitta talanger, till hjälp finns Arbetsförmedlingen, Boost by FC Rosengård och Uppstart Malmö. Många företag har inte svenska som företagsspråk, så att kunna svenska är inte ett krav. Hittills har 70 företag gått med, första anställningarna har börjat men än är det för tidigt att säga något om utfallet, berättade Tina Kaikkonen.

Vi ser med spänning fram emot resultatet och att höra mer om hur Good Malmö har tänkt utifrån ett jämställdhetsperspektiv och om de stött på några särskilda utmaningar.