Jämställdhetsverkstan drar igång

loggaJV.PNG

Nu har det gått ungefär två veckor sedan jag satte min fot som anställd på Winnet Skånes kontor. Det är en ära att ha fått förtroendet att anta rollen som projektledare för det spännande projektet Jämställdhetsverkstan.

Jag tänker att det är på sin plats att jag presenterar mig. Mitt namn är Marco Zamorano-Tóth och jag kommer närmast ifrån att ha jobbat som samordnare för Män för Jämställdhets projekt Killfrågor samt som extern utbildare på samma organisation.  Detta gjorde jag i Stockholm men har nu flyttat tillbaka ner till Skåne, där jag bott tidigare under lejonparten av mina studier, för att arbeta här på Winnet Skåne. Allt känns såklart mycket spännande.

Vad gäller utbildningsbakgrund så har jag examina i ämnena genusvetenskap och historia.

I övrigt? Jag gillar nördiga spel, katter, läskiga berättelser och böcker samt kläder och mat som överstiger mina tillgångar. Hoppas ni har fått en någorlunda bild av vem det är ni har att göra med.

Vad händer nu i höst och i vår med det här nya projektet då?

Jo, det är så att Jämställdhetsverkstan kommer att hållas i hela Skåne. Verksamheten ska baseras på workshops där temat blir jämställdhetsintegrering, eller Gender Mainstreaming som det heter på engelska. I mångt och mycket går denna metod ut på att man inom en organisation, ett företag eller en myndighet försöker få in genus- och jämställdhetsperspektivet i alla verksamhetsaspekter. För den som vill ha en mer djuplodande definition kan jag rekommendera den engelska wikipedia-artikeln. Målgruppen kommer att vara representanter för ideella föreningar i Skåne. Tanken är att representanter från flera olika organisationer men från samma stad ska delta i varje workshop. Något som gynnar både erfarenhets- och kunskapsutbyte samt kan även vara nätverksbyggande.

Målgruppen är vald med motiveringen att Winnet Skåne erfarit att det från det skånska civilsamhällets håll finns en stark önskan att få konkreta metoder och coaching i hur man praktiskt kan arbeta med jämställdhet inom organisationen. Jämställdhetsintegrering är en metod som är handgriplig och praktisk, vilket också är skälet till att man fokuserat Jämställdhetsverkstan på just denna modell.

För att kunna arbeta med Jämställdhetsintegrering i workshop-format krävs i min mening att verksamheten förankras i följande faktorer:

  • Varje deltagande organisation måste själv få definiera sin problembild.
  • Dialog – varje organisation har hittat sina egna framgångsrecept och fallgropar.
  • Den som håller i workshoppen ska vara coach och inte sanningssägare. Verktyg, vägledning och tips ska ges utifrån den framträdande problembilden.

Såhär ser det ut hittills, sen så får vi se vad ni deltagare har för kloka åsikter och tillägg som utvecklar projektet ytterligare. Men det är står klart att en oerhört spännande höst väntar oss. Hoppas på många spännande möten och att ni vill hänga på Jämställdhetsverkstan!

Låter det som något för dig och din organisation? Skicka en intresseanmälan till mig på marco.zamoranototh@winnet.se, eller via den här länken. 


En reaktion på ”Jämställdhetsverkstan drar igång

Kommentarer inaktiverade.