Jämställdhet på arbetsplatser är en högaktuell fråga inte bara i Sverige utan i hela världen. Vissa arbetsplatser blir mer uppmärksammade än andra när det handlar om jämställdhetsfrågan. Oftast beror det på att det finns en väldig skev fördelning mellan könen. En av branscherna som fått ganska mycket uppmärksamhet gällande jämställdhet är tandläkarbranscher, särskilt tandläkare i Malmö. Å andra sidan är det mestadels kvinnor som arbetar som tandsköterskor. Dock finns det ljusglimtar som tyder på att detta är på väg att ändras.
De flesta tandläkare är nöjda med jämställdheten på sin arbetsplats
Enligt en undersökning som gjordes av tandläkartidningen kunde man konstatera att 4 av 5 tillfrågade var nöjda med jämställdheten på deras arbetsplats. Dock är det inte perfekt utan det förekommer fortfarande diskriminering och orättvisor på vissa arbetsplatser. Varje arbetsplats har normalt ett protokoll de ska följa med punkter som ser till att alla behandlas lika. Att inte behandla folk lika på grund av kön är olagligt i Sverige och bör anmälas till DO. Jämställdhet är också en viktig del i en bra och hälsosam arbetsmiljö. Alla ska känna sig behövda och sedda på jobbet för sin kompetens och sina färdigheter.
Jämställdhet bland patienterna
Jämställdhet inom tandläkaryrket handlar inte bara om hur man bemöter sina anställda utan även sina patienter. Det ska inte förekomma någon som helst diskriminering gällande patienter. Det skulle kunna visa sig i att kvinnor för förtur till behandlingar, bara för att nämna ett exempel. Som patient har du rätt att känna dig trygg hos din tandläkare i alla avseendet. Detta speciellt eftersom många känner lite skräck över att gå till tandläkaren vare sig det handlar om en rutinkontroll eller annan undersökning.