Blev ett politiskt begrepp
I början av 1960-talet blev jämställdhet ett politiskt begrepp, och ungefär 60 år senare har inte män och kvinnor samma rättigheter och möjligheter. år 2017 blev #metoo väldigt stor världen över, och samhället har delvis förbättrats sedan dess. Organisationer har börjat se sina egna problem och vågar ta upp dem mer. Organisationerna har hjälpt till extremt mycket för att kunna föra kampen vidare. Men det är viktigt att organisationerna själva inser att strukturellt förtryck finns, och jobba aktivt för att det ska uppmärksammas.
2016 fastställde Svenska Riksdagen ett krav på svenska myndigheter att införa jämställdhetsintegrering, vilket gör de skyldiga att arbeta utifrån ett jämställdhetsperspektiv och inkludera det i sin dagliga verksamhet. Målet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina liv och detta är inte uppfyllt än. Inte minst blev detta påtagligt under hösten 2017 då något som kan ses som revolutionerande inom jämställdhet hände – hashtagen #metoo blev viral världen över.
#METOO uppmärksammade kvinnors utsatthet för sexuella trakasserier på arbetsplatser, vilket skapade debatter och en ökad medvetenhet om den bristande jämställdhet som råder. En effekt av samhällsdebatter likt #metoo har enligt tidigare forskning en inverkan på organisationer. I aktuellt fall genom att samhället sätter press på organisationer då de uppmanar dem att ta sitt ansvar och agera i jämställdhetsfrågan.
Trots tidigare studier om jämställdhet i organisationer upplevs en avsaknad av ett heltäckande perspektiv som även tar hänsyn till de kontexter som finns i tyngre verkstadsindustrier. Genom att undersöka hur och varför synen på jämställdhet skiljer sig inom en och samma organisation, kan vi
utveckla och bygga vidare på den kunskap som finns om organisationer ur ett genusperspektiv. Detta kan bidra med ökad förståelse för hur jämställdhet upplevs och uppfattas av anställda, vilket är en förutsättning för att organisationer ska kunna bedriva ett givande jämställdhetsarbete.