Jämställdhet borde vara på allas läppar. Vårdpersonal sliter väldigt mycket, och alla ska ha samma lön för samma arbete, oavsett om man är man, kvinna eller ickebinär. Inom folktandvården finns det en del att jobba på. Det är till exempel fler män än kvinnor som jobbar som tandläkare, men ungefär lika många män som kvinnor som är tandhygienister. Varför är det så? Många organisationer tar upp den frågan.
Alla har rätt till tandvård fram tills 23 års ålder. Det finns skillnader i kön hur mycket tandvård en person får. Skillnaden mellan de båda könen är 19 procent i åldrarna 3-19 år. När barnen blev lite äldre ökade skillnaderna. Så vid 19 års ålder var skillnaden 37 som betyder att pojkar löper större risk att inte få den tandvård som pojken behöver. Resultatet var samma på alla mottagningar, pojkar har större risk att bli utan tandvård. Summan på vad priset blir för pojkars mer uteblivande är beräknat till 3,25 miljoner. Vi gör både en samhällsekonomisk vinst och en företagsekonomisk vinst att försöka minska frånvaron från pojkar. Det är viktigt för både tjejer och killar med rätt tand och munhälsa.
Fokus på att öka kunskapen
Man måste öka kunskapen i hela landet, så att mötet mellan patient och vård blir så bra som möjligt. Kvinnor och män är i princip beroende av samma typ av vård, ibland är den mer könsspecificerad eftersom män och kvinnor har en del kroppsliga skillnader. Många kan vara rädda för att gå till tandläkaren på grund av ett sexuell övergrepp som kan ha skett, där förövaren kanske rört väldigt olämpligt i personens mun eller fört in saker i personens mun. De känner sig fast i tandläkarstolen och tycker det är obehagligt att någon står över dem och grejar i munnen, det kan vara extremt känsligt att röra runt deras mun eller i munnen.